снимка БулфотоНай-бедни сме в Европа, но пък плащаме едни от най-скъпите

...
снимка БулфотоНай-бедни сме в Европа, но пък плащаме едни от най-скъпите
Коментари Харесай

Най-бедни сме в Европа, а плащаме едни от най-скъпите хранителни продукти

снимка Булфото

Най-бедни сме в Европа, само че пък плащаме едни от най-скъпите хранителни артикули. Оказва, че страната ни е на трето място по най-скъпа храна. Това демонстрира експеримент с пет съществени продукта - мляко, яйца, олио, сезонен зарзават и самун в Лондон, Ница, Рим и Благоевград.

Първа спирка из Европа е първокласният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, самун и олио. Веригата е междинен ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, само че единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, само че стоките от първа нужда излизат по приблизително 10 евро и 75 цента или малко над 20 лв., съобщи blagoevgrad24.bg. 

Причините, заради които цените в Италия са поскъпнали с 3% са двете години на рестрикции и невисок оборот за стопанската система, високи цени на енергийните източници на интернационалните пазари, дефицит на съществени първични материали. Така да вземем за пример в случай че до преди 2 години за пица и халба бира е трябвало да платим 10 евро, все още цената е надалеч по-висока.  

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, само че сметката е с повече от евро по-малко. В Англия пък  разнообразието е огромно за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите артикули. В един от питателните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лева, а зелето - 1,50 лева за кг. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, самун и олио щеше да ни коства 20 лв., в България коства 12, а в Обединеното кралство 10. Така се оказва, че България е на трето място по най-скъпи артикули.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР